Kroatië beach cleanup

Reizen heeft prachtige momenten, geweldige uitzichten, bovennatuurlijk schoonheden, maar ook een downside. Overal ter wereld ligt afval. Op de ene plek waar ik kom wat meer dan op de andere, maar bijna zonder uitzondering. En dat steekt me steeds meer. Vooral omdat ik op plekken kom waar het toerisme haar geld verdient aan schone stranden, heldere meren en unieke natuur. Wij verwende toeristen en journalisten kijken er naar, spreken van schande en gaan verder met bier drinken in de warme zon. Hetzelfde gold voor mij. Tot vandaag (niet toevallig de dag dat de Ocean Cleanup haar prototype lanceerde), vandaag cleande ik mijn eigen strand op. Voor Reiz& magazine ben ik een mooie cruise aan het maken in Kroatië en kwam daar op een klein, mooi, afgelegen en desolaat strand. Maar wel met 4 vuilniszakken vol afval. Een half uur stroopte in mijn denkbeeldige mouwen op (het is hier 30 graden, en ik zwom naar het eiland) en ruimde dit op. En dat voelde goed, eigenlijk heel goed. Moet ik vaker doen. Ga ik doen dus.

Oh en het heeft nog veel meer voordelen, zo kreeg ik een gratis (!) halve liter Pivo, dat is bier in het Kroatisch, van de kapitein. Verder is deze regio trouwens bijzonder schoon als ik het vergelijk met, pak em beet, Amsterdam.

Wordt vervolgt.

Zo lag het er bij toen ik aankwam…

 

IMG_7561

IMG_7559

En een half uur later… (en nu ligt het in de prullenbak van Crez)

IMG_7563

En toen liet ik het zo achter, inclusief een mislukt houten sculptuur.

IMG_7564

Let's be friends!